Khamis, 30 Ogos 2012

Buah Tangan ke Majlis Hari Raya

Salam...apa khabar semua. Lama gak CK tak update blog....kedai dah pun dibuka tp tuannya masih mood beraya, so lembab sikit la operasinya...hehehe...

Dan...untuk panaskan enjin, CK tayang coklat yer... ini sesaja la CK buat sebagai buah tangan untuk ke open house raya esok, lusa dan tulat...hehehe... Cuti 3 hari ni banyak plak undangan ke rumah terbuka. Nk tolak serba salah dibuatnya. So CK cubalah hadirkan diri....(tunggu Jebat abis keje dulu laaa....)



Kalau ke rumah orang, tak sedap rasanya kalau pegi tangan kosong (melenggang kangkung ) Memang la orang tu tak harapkan apa2, tapi kita sebagai tetamu kena la ber'otak' sikit kan. Takkan nk membawak perut kosong jer, pastu isi penuh2 dan blah..Kalo orang tu ada anak kecik, boleh gak bagi duit raya, tp kalo anak2 sume udah tua bangka?? (ayat kasar niiii )... hahaha....

Ok lah ni yer... 24 bj coklat dengan inti yang berbagai. Ada inti badam, stoberi, blueberi dan keladi. Tua muda sume bleh makan. Kalo takde gigi pun, kebam-kebam dalam mulut dah cair...hehehe...Cukup ker 24 bj ?? ... nk lebih kena order lah yer....hahaha....


♥ ♥ ♥



Khamis, 23 Ogos 2012

Cotton Japanese Cheese Cake

Salam Aidilfitri kepada semua yang sudi singgah !!

Dah puas raya kan? ke ada yang masih bercuti dikampung? mana yang mula bekerja tu, selamat menjalankan tugas harian. Tapi kedai online CK masih tutup. Tuan rumah belum lagi puas raya. Esok baru nk pegi bercuti...biarlah orang lain balik KL dulu, baru CK dan keluarga keluar dari ibukota ni. .... (suruh diorang tulun jaga rumah plak...hehehe )

Ok..hari ni CK hidang cis kek yer.... tak tau nk buat apa kat rumah. Rindu plak dengan oven dan mixer..hehehe...so CK buat la cis kek untuk makan anak beranak.


COTTON JAPANESE CHEESE CAKE
sumber: Jom Masak (FB)

Bahan-bahan ( 8-inci )

Bahan A:
• 250g cream cheese
• 50g butter
• 100 ml susu segar (fresh milk)
• 6 biji kuning telur
• 1 sdb jus lemon
• 1/4 sdk garam
• 60g tepung kek / tepung superfine
• 20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)

Bahan B:
• 140g gula (granulated sugar)
• 6 biji putih telur
• 3/4 sdk jus lemon

Cara-cara-
1. Utk adunan A: Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler(atas api kecil pun boleh smbil kacau dgn whisk). Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td. Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/c td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati (gaul guna senduk kayu sj)-sy guna whisk..
2. Utk adunan B: Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).
3. Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu &kacau smpai sebati.
4. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm loyang.
5. Bakar kek dlm kire2 sejam, dgn cara bain-marie (waterbath), pd 160*c..caranya loyng besar cikit ltk air panaskan dlm oven sekejap,dn masukkan loyang adunan yg nk dibakar tadi dlm loyang yg berisi air.....guna api bawah shj..5 mnt takhir api atas bwh(jika dh nmpk kuning kt permukaan tk perlu api atas,cucuk..masak ttup oven..
hias mengikut kreativiti masing2..



Ada yang tingin nk rasa? meh la datang rumah...hehehe



♥♥♥

Jumaat, 17 Ogos 2012

Red Pearl - yang digemari ramai

Salam..... buat apa tu? dah balik kg yer...

Ok... hari ni CK tayang sekut raya la plak...si Mutiara Merah (kata kak Mimi)....biskut yang digemari ramai...dan tahun ni CK terima 30 balang tempahan untuk biskut ini sahaja. Ni pun baru balik dari menghantar biskut ni...dah terbang pun ke Sabah.

Biskut yang rangup dengan cornflakes, badam dan coklat cip didalamnya... CK sendiri pun suka biskut ni. Setiap kali lepas berbuka, mesti ambik dua tiga ketui makan...


Resepi Biskut Red Pearl
Sumber: Cendanakasih

Bahan (50 biji)
150g butter
150g tepung gandum
75g gula kastor
60g cornflakes (diramas sedikit)
50g coklat cip
20gm ceri kering (merah,hijau)
25g badam/gajus/hazelnut(bakar dulu dan hancurkan sedikit)
1st esen vanila
1sk emplex
 
Hiasan
ceri merah, dihiris halus dan memanjang
sedikit kuning telur


Cara:
1.Pukul butter dan gula hingga sebati (guna whisker pun boleh, sekadar sebatikan gula dengan butter jer)
2.Campurkan semua bahan kering. Kacau sebati.
3.Guna sudu kecil, jemputkan adunan ke atas dulang pembakar. CK jemput dan buatkan spt bebola.(bila dibakar, biskut akan leper dgn sendiri)
4.Sapukan kuning telur diatas biskut, dan letak ceri merah.
5.Bakar pada oven bersuhu 165'c selama 30-40  minit.

Tahun ini, CK keluarkan 2sb tepung gandum (dari sukatan di atas) dan digantikan dengan 2sb tepung beras. So, biskut lebih rangup dan sedap. Tak perlu guna emplex pun takpe.


Ada kengkawan yang buat biskut ni dan jadi tak brapa rangup. Haaa....nk dapatkan biskut yang rangup dan sedap?...jeng jeng jeng..... Biskut ni tak boleh dibakar dengan api yang tinggi....so suhu oben kena slow jer...dalam 165-180 gitew...bergantung la pada oben korang....
Lagi satu, tanda biskut tu dah garing/rangup luar dalam...bila dah cukup masa, keluarkan biskut dari oven dan cuba tekan pada biskut tu. Kalau biskut tu boleh ditekan dan rasa tenggelam, maknanya dalam biskut tu belum masak. So masuk oven lagi dan bakar lagi. Tapi kalau biskut tu ditekan dan keras, dan kita alihkan ketepi- senang jer dia bergerak, maknanya biskut dah ok ...nanti rangup dan sedap ler....sejukkan sepenuhnya dan kemudian barulah dimasukkan dalam balang kedap udara.


OK...SELAMAT HARI RAYA 

♥♥♥

Selasa, 14 Ogos 2012

Sagu Seronok....eh...bronok

Salam.... petang ni CK buat kuih sagu merah (panggilan anak2...) disebabkan diorang suka sangat makan kuih ni, maka mama diorang pun seronok la nk buat kuih ni...dan ia pun dipanggil sagu seronok...hahaha....


Dalam seminggu, mesti dua kali buat kuih ni... kat rumah CK ni, setiap kali berbuka wajib ada kuih manis dan kuih pedas. Dan hari ini ada kuih sagu dan digandingkan plak dengan popia goreng.


Untuk buat kuih ni, CK tak ikut resipi sangat...ambil secawan sagu dan rendam bersama 2 cawan air, sirap merah+esen rose... biar kembang sekejap, pastu toskan sedikit airnya. Campur 1 sudu tepung jagung, gula pasir dan gaul rata.
Kemudian, kukus sampai masak. Sejukkan dan bolehlah dipotong dan gaul bersama kelapa parut. SIAP





Sebahagian order hari ini. Sapa kata bulan pose takde orang nk makan cheese tart? ada gak laaa....Ada adik tu  teringin sampai tak sempat dah nk tunggu raya...hahaha.... nk makan dengan makwe time berbuka katanyer....hahaha.... baiknyer dia.....time CK dulu, takde pun bang Jebat ingat nk karipap walau seringgit....hampeh!!!

*** ada gak satu dua yang merkah...rapuh sangat kulitnyer kot....yang merkah mcam tu biasalah...akan masuk perut CK ler...hehehe..... bestnyer !!


♥ ♥ ♥

Isnin, 13 Ogos 2012

Daging Masak Kicap

Salam...
Dah nak akhir2 Ramadhan ni, mood masak pun makin menurun. Sama gak ler dengan my Jebat, dah takde ati nk keje...hehehe... Ok...hari ni CK masak lauk berasaskan daging la plak. Hari2 masak ayam pun jemu

 
Bahan-bahan
Daging- direbus dulu dan hiris
Kentang-dipotong wedges dan goreng hingga empuk
sos tiram
kicap pekat
kicap manis
 
Bahan tumbuk
Bawang merah
Bawang putih
Halia
Bahan tabur
Cili merah
Bawang besar -dipotong bulat
 
 Cara-cara
Tumis bahan tumbuk sampai naik bau, kemudian masukkan pes cili. Masak lagi sampai naik minyak.
Kemudian, masukkan kicap dan sos tiram
Masukkan daging. Boleh tambah sedikit air untuk meratakan daging&kicap tadi.
(tak perlu tambah garam sbb sos tiram dan kicap dah masin)
Masukkan kentang goreng. Kacau 
Akhir sekali masukkan bahan tabur.  Siap


 Tak sampai lima minit dah siap masak... Hari ni CK kureng sikit mood nk masak2, tp tetap kena masak...tu yang cari lauk senang2 jer tu.. Daging mmg dah siap rebus. So campak jer kicap dan bahan2 lain...dah siap....hahaha....



SELAMAT BERBUKA PUASA :)

♥♥♥

Sabtu, 11 Ogos 2012

Samosa

Salam... dah sedia juadah berbuka...Hari ni CK goreng samosa jer...produk frozen food CK tuh... hahaha...malas/letih la hari ni...dari Shah Alam-Putrajaya, KL ...mendelivery kuih raya... sempat gak singgah pekan sungai besi mencari lauk2 untuk berbuka... bila dah takde yang berkenan, akhirnya CK ambik keputusan goreng bihun jer hari ni....



Ni resipi yang biasa CK buat untuk frozen food. Dah pernah bagi resipi ni pada 
kak Asma sebab dia pun teringin nk menceburi bidang frozen food ni... pesan 
guru CK, kalau ada orang yang memerlukan bantuan dan ingin memulakan bisnes 
frozen food ni, CK kenalah bagi resipi agar pahalanya dapat dipanjangkan....insyaalah...amin!!


SAMOSA
Sumber: Cendanakasih

Inti 
 ubi kentang     
 bawang besar                                               
kecil bawang putih                              
 rempah kurma                                                      
 lada hitam                                                 
 lada sulah                                           
 sayur campur (beku)                                                
 garam                                                   
 gula pasir                                          
 ajinomoto (pilihan)         
*** agak-agaklah sendiri sukatan bahan2 tu yer...sebabnyer kalau ikut CK, 
sekali buat inti samosa ni = 3 kg kentang.                                             

Cara-cara
Tumis bawang putih hingga garing dan terus masukkan rempah kurma dan lada 
hitam.  Tumis hingga naik bau.  Masukkan kentang, bawang, serbuk perasa dan 
gaul sebati.  Kacau selalu supaya tak hangus di bawahnya dan bila dah separuh 
kering, masukkan sayur campur.  Masak hingga kering.
Koyak kulit popia 2 lapis. Potong 3, lipat bahagian tulangnya (keras).  Bentukkan segitiga dan isikan inti.  Lekatkan kulit popia dengan batter (air + tepung = bancuhan pekat).
Goreng hingga keperangan/masak. 

Selain samosa, ada gak popia dengan inti sengkuag, taugeh dan udang kering. 
Resipi yang ringkas dan senang.

Ok...selamat berbuka puasa


♥♥♥

Jumaat, 10 Ogos 2012

Puding Roti Berjagung

Salam...
Setiap kali berbuka, mesti ada juadah manis dan pedas. Itu wajib. Dan setiap hari, jenuhlah otak memikir dan mencipta manisan dan kuih muih.
Dan hari ini, ada puding roti berjagung. Asalnya nk buat puding roti jagung bersama sos jagung. Tapi dah tak larat nk buat sos tu... last2, modified sikit bagi berkuah....hahaha...senang citer kan...all in one, but still delicious !! hahaha...(perasan)

Macam krim karamel pun ada. Lembik2 dan berair. Suka plak anak2 makan...


Bahan-bahan
6 keping roti - disapu mentega
3 sb krim jagung (dlm tin)
1 bj telur*
1 cawan susu cair*
3 sb gula (ikut kemanisan)*
2 sb tepung kastat*
1 cawan air*

Cara-cara
Blender bahan bertanda *
Susun roti dalam loyang berglis
Taburkan krim jagung di atas roti
Tuang bahan-bahan yang diblender tadi
Bakar selama 40 minit
Dinginkan dalam peti sejuk
Hidangkan

Ni rupa paras setelah keluar dari oven.

Resipi experiment yang berjaya....hahaha....lain kali sure CK buat lagi....


♥♥♥

Khamis, 9 Ogos 2012

Mocha Crunchy

Salam...
Lagi biskut raya...kali ini untuk rumah sendiri.... berperisa kopi, rangup dan sedap....  Masa membakar biskut ni, semerbak bau kopi. Aduh....tak tahan.....sib baik belum habis waktu imsak....so sempat la rasa...hehehe....


Mocha Crunchy 
by: Cendanakasih

Bahan-bahan (dpt dalam 120 keping)
300gm mentega
300gm tepung gandum
150gm gula kastor
120gm cornflakes-diramas
100gm coffee cips (sama mcam coklat cip, tp perisa kopi)
50 gm hazelnut - dicincang kasar
2st mocha essense
1 pek nescafe 3 in 1
1 st emplex

Cara-cara
Pukul butter, mocha essence, nescafe 3 in 1 dan gula. Pukul sebentar saja, sekadar sebatikan semua bahan2 tu.
Masukkan semua bahan2 lain...gaul sehingga sebati.
Dengan menggunakan sudu kecil (sbb adunan ni lembik2 sikit), sendukkan sedikit adunan dan letak atas loyang yang telah diglis.
Buat sampai habis
Bakar pada suhu 180'c selama 35-40 minit.
Siap

Pada penggemar kopi/nescafe, bolehlah cuba biskut ni...rangup...

Alamak...cukup ke? dapat dalam 2 balang jer....

♥♥♥

Selasa, 7 Ogos 2012

Crunchy Green Peas

Salam....
CK buat biskut lagi...hehehe....kali ni biskut kacang hijau plak yer....minggu lepas dah buat biskut berasaskan tepung kacang hijau ni, tp CK tak brapa suka la teskturnya yang gebu dan cair dimulut. Kena stanby air kat sebelah...kalo tak, sure melekat di tekak...lebih kurang biskut makmur la plak.

So, CK modified sikit...dan akhirnya jadilah biskut spt yang diinginkan....

Bahan-bahan
1 cawan tepung kacang hijau
1 cawan tepung gandum
1 sb tepung jagung
1/2 cawan gula aising
1/2 cawan mentega
1 bj telur - saiz kecil - saiz D, kalo saiz A letak 1/2 bj jer
esen vanila
minyak jagung secukupnya
Hiasan : kelapa parut/manik gula

Cara-cara
Putar mentega dan gula sampai sebati. Masukkan esen vanila dan telur. Putar lagi sampai sebati
Kemudian, masukkan tepung.
Uli dan tambah minyak jagung sampai doh lembut atau boleh diterap.
Canai dan terap dengan acuan yang disukai
Sapukan kuning telur dan tabur kelapa parut/manik gula
Bakar selama 30-40 minit
Siap.

Kalau nk lebih cantik atau rajin, boleh dizzle dengan coklat putih/hijau kat atas biskut ni, dan tak payah la glaze dengan telur dan tabur kelapa parut. Tapi CK ni malas dah nk main dengan coklat....nk cepat jer kan....hehehe....

Biskut yang rangup dan penuh dengan rasa kacang hijau.



♥♥♥

Isnin, 6 Ogos 2012

Biskut Daisy

Salam Ramadhan 17....di Selangor kita bercuti hari ni yer sempena Nurul Quran...dan CK pun ada banyak masa hari ni, bolehlah buat biskut untuk rumah sendiri.
Tahun ni CK nk makan biskut dulu2, teringat akan kakak CK yang pandai buat biskut ni. Tapi skang ni, kakak CK pun dah order jer....malas nk buat dah katanyer... takpe laa...adiknya boleh buat...hehe

Resipi diperolehi dari website Daisy Sehebat Chef. Dalam banyak2 resipi, hanya resipi ini menarik perhatian kerana penggunaan pelbagai jenis tepung, oat dan kelapa kering...selalu tu kalau biskut mazola biasa hanya pakai tepung dan kacang saja kan.

Bahan A 
160 gm Tepung Gandum
60 gm Tepung Suji
40 gm Tepung Jagung
100 gm Gula Kastor
11/4 sudu kecil Serbuk Penaik
1/4 sudu kecil Soda Bikarbonat

Bahan B 
150 gm Kacang Tanah – dibakar dan dimesin
60 gm Oat – dimesin
20 gm Kelapa Kering - dimesin

Bahan C 
120-140 gm Minyak Jagung Daisy (atau secukupnya)
1/8 sudu kecil Garam

Bahan D (hiasan/sapuan)
Telur+susu cair


Cara-cara
Campurkan kesemua bahan A dan sebatikan di dalam mangkuk pengadun dan putar selama 2 minit dengan kelajuan yang sederhana.
Campurkan kesemua bahan B yang telah dimesin dan putar selama 1 minit.
Akhir sekali masukkan Minyak Jagung Daisy dan garam, putar lagi 1 minit dan sebatikan.
Adunan dicanai dan diterap berbentuk bulat, sapukan telur dan bakar selama 25-28 minit pada suhu 150 – 160C.
Siap


baunyer? waaaa...semerbak....tp rasa? tatau....tunggu buka nanti yer....hehehe....


♥♥♥

Sabtu, 4 Ogos 2012

Pisang Lumut

Salam Ramadhan ke 15

Dessert kegemaran CK sejak kecil. Inilah dia pisang lumut....rasanya kat google pun belum ada orang lain yang masak dessert ni....CK jer...hehehe....iyo lah..masakan arwah ibu yang paling sedap. Kalau balik sekolah, mesti nk mintak pisang lumut ni... 



 PISANG LUMUT by Cendanakasih

Bahan-bahan
5 biji pisang berangan masak - kupas kulit dan potong serong
3 helai daun pandan- dikisar bersama 1/2 cawan air dan tapis jusnya
1/2 cawan santan Kara
1/4 cawan air masak
3/4 cawan gula (terpulang kepada kemanisan masing2)
2 biji telur
1 sudu teh  tepung kastat (taknk letak pun takpe)
sedikit garam-untuk naikkan rasa lemak
pewarna hijau

Cara-cara
1.Sediakan pengukus.Masukkan pisang ke dalam loyang.
2.Dalam satu bekas, masukkan 1/2 cawan air pandan, air masak,  1/2 cawan santan Kara, gula, garam, telur, tepung kastat dan pewarna hijau.
3. Adun/kisar bahan2 tadi sampai sebati.
4.Kemudian, tuangkan bahan2 yang dikisar ke dalam loyang yang ada pisang tadi.
5.Kukus selama 30 minit.
6.Matikan api, dan keluarkan supaya sejuk. Kemudian masukkan ke dalam peti ais.
7. Pisang lumut yang sejuk siap dihidangkan.

 ni rupanyer pisang lumut yang telah disiap dikukus. Kena masuk peti sejuk dulu yer.... Bahagian atas dia mmg membeku/keras macam tu. Tapi didalamnya lembut dan berair.


Pisang lumut ni memang berair dibahagian dalamnya... so tak payah la risau atau tambah tepung banyak untuk bagi pekat....dia ni macam pengat pisang la jugak...tp versi kukus dan guna pandan. Untuk hilangkan hanyir telur, bolehlah masukkan pandan emulco atau tambah 1 sudu kecil serbuk vanilin.


♥♥♥

Jumaat, 3 Ogos 2012

Brokoli Goreng Ikan Masin

Salam....
Bulan puasa atau tidak, kat rumah ni hanya CK jer sorang yang makan sayur. Tapi hari2 kena beli dan masak sayur. Kalau tidak, macam tak lengkap jer hidangan.


Resipi diperolehi dari Myresipi.com. Terima kasih kepada cindaibiru. Harum semerbak bau ikan masin digoreng...hehehe

Bahan-bahan ( 2 orang )

  • Brokoli saiz kecil
  • 1 batang carrot
  • 1 ulas bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • 1 ekor ikan masin gelama (Blh guna ikan lain juga)
  • Sedikit cendawan butang
  • Garam secukup rasa
  • Minyak untuk menumis

Cara-cara

  1. Potong brocoli, cendawan dan carrot ikut suka. Hiris bawang merah dan bawang putih. Gunting ikan masin kecil-kecil.
  2. Panaskan minyak, tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau.
  3. Masukkan ikan masin dan tambah sedikit garam. Biar ikan kering garing sedikit.
  4. Masukkan semua sayur dan kacau rata.
  5. Jangan masak sayur terlalu lama. Selamat mencuba.


 Belum rasa, belum tahu. Tapi dari segi baunyer....ermmmm....sedap !!! tak sabar nk berbuka...hehehe


♥♥♥
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...