Jumaat, 7 Disember 2012

Muffin Jagung

Salam...

Muffin lagi? hahaha...
Yeah...inilah kudapan untuk anak2....Hari ni CK sibuk dengan tempahan, so anak2 takde mende nk makan waktu petang. Sudahnya buat muffin jagung ni la plak... (ada lebihan jagung dalam tin yang CK buat inti chicken pie )



 Macam biasa, kerja yang mudah. Masuk jer semua bahan2 basah dalam Magic Bullet dan dengan kiraan 1,2,3,4,5.... dah siap...boleh dimasukkan dalam adunan tepung. Kacau dan masukkan dalam papercup. Bakar selama 15 minit dan tingggg !!! SIAP

MUFFIN JAGUNG

Bahan A

2 cwn tpg gandum
1 s/t baking powder
1 s/t soda bikarbonat
1 s/ t garam
** ayak semua bahan2 ini sebanyak 3 kali 

Bahan B

1 cwn jagung krim dalam tin
1 cwn minyak masak
1 cwn gula pasir
1 biji telur - dipukul sedikit
Pewarna kuning - jika suka (CK tak letak pun, lupa laaa) 

Esen jagung

Cara-cara
- panaskan oven 180 C.
- campurkan bhn2 B ke dlm bhn2 A.
- gaul rata menggunakan spatula, jgn digaul terlalu lama..
- masukkan ke dlm paper cup dan bakar selama 20- 25 minit atau sehingga masak.
- sejukkan dan sedia dihidang.


*** sini mmg takbley copy paste yer... sila klik sini 

Ok...Muffin Jagung dah siap.. Sedia dinikmati bersama teh o


♥ ♥ ♥ 

3 corat coret:

Rohah berkata...

montok mapinnye..kita suka sangat makan mapin..

mala berkata...

apa benda magic bullet tu? muffin looks yummy!

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

sedapnyer muffin... terliur tgk..belum pernah lg wt muffin jagung..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...