Isnin, 13 Februari 2012

Daging Lompap

Salam....

Dah lama CK tak update blog sampai ada rakan2 yang menegur... okeh laaa...meh jamu mata dengan resipi daging yang simple ni...senang jer nk buat !!!



Bahan2
500 - 600 gram daging ~ dipotong sederhana kecil...dicuci...ditoskan..
13 biji cili padi *
3 biji cili hijau *
1 biji bawang besar *
1 inci halia *
2 ulas bawang putih *
1 batang serai dititik...
2 biji cili merah dipotong serong2..
1 batang celery dihiris2...
1 ketul chicken cube
Garam secukup rasa
Sedikit gula
1 keping asam keping...
Minyak secukupnya untuk menumis
Sedikit air....

CARA-CARA PENYEDIAANNYA
1. Kisar bahan2 yang bertanda *.
2. Panaskan minyak, tumiskan bahan2 kisar dan serai sehingga naik baunya.
3. Masukkan daging.... kacau sebati.... tutupkan kuali... kecikkan api....sekali sekala...dikacau..tambahkan air...jgn byk sgt...tutupkan kuali semula...biarkan daging empuk. (kalau daging belum empuk.. boleh tambah air lagi sehingga daging empuk)
4. Masukkan chicken cube...garam dan gula secukup rasa....masukkan jugak asam keping...biarkan kuah agak pekat sedikit....akhir sekali masukkan hirisan cili dan celery...kacau sebati...siap dah...tutupkan api...


Makan ngan nasi panas mmg best !!! ayuh cuba !!

2 ulasan:

Sheila Shafeareen berkata...

as'salam sdp kan resepi dgg ni mcm nak buat lg ni...dah jadi lauk pilihan tu....

aima berkata...

cam sedap je....nak try la...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...