Rabu, 24 Ogos 2011

Dalca Sayur dan Acar Rampai

Salam... hari ni rajin sikit. CK masak nasi biryani. Tapi nasinya tak dapat nk enter frame sbb tengah masak tu... takpelah, CK tayang lauk2 nya dulu yer..

Kalo masak nasi minyak mestilah ada dalca. Pastu plak ayam masak merah sure tak leh tinggal. Untuk salad, kali ini CK memilih acar rampai. Dah lama tak makan. Tambah lagi dengan daging dendeng. Mmg buat sbb stok dah abis.

Hari ini CK masak dalca sayur jer.. ni respi yang slalu CK buat...tumis darat. caranya arwah mak Ck ler... Kalo anda nk letak daging tetel ke, ayam atau tulang pun bleh gak..

Bahan-bahan:
1 cawan kacang dhal - dicuci dan toskan
2 biji karot - dipotong bulat atau ikut suka
5 tangkai kacang panjang - dipotong ikut suka
1 biji terung - dipotong bulat atau ikut suka
2 biji ubi kentang - dibelah 4 atau 8
1 cawan santan pekat
garam secukupnya
air secukupnya

Bahan2 kisar:
4 ulas bawang putih
9 biji bawang merah
1 inci halia
3 sudu makan serbuk kari daging

Bahan2 rempah tumis:
1inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga

Bahan2 tumis:
2 camb minyak sapi
3 tangkai daun kari
3 biji bawang kecil - dihiris
3 batang cili kering - dipotong ikut suka


cara:
-rebuskan kacang dhal sehingga separuh empuk
-masukkan ubi kentang dan karot dan biarkan sehingga empuk
-setelah itu masukkan rempah tumis dan bahan2 kisar
-gaulkan rata dan renihkan seketika
-masukkan santan dan garam secukup rasa
-kacau sehingga sebati
-apabila mendidih sedikit, masukkan kacang panjang dan terung
-tunggu hingga mendidih sambil dikacau supaya santan tidak pecah
-apabila semua bahan2 sudah empuk tutupkan api
-panaskan kuali lain dengan minyak sapi
-tuangkan ke dalam lauk dalca tadi sambil digauk perlahan2 sehingga sebati

* bolehlah dihidangkan dengan nasi tomato, nasi minyak, nasi beriani, roti atau roti paratha


Ayam Masak Merah




Acar Rampai
Resipi: Cendanakasih

Bahan-bahan
* 600gm timun - potong, buang pulurnya
* 600gm carrot - potong
* 600gm ubi sengkuang atau lobak putih - potong
* 140gm halia - mayang halus
* 20 ulas bawang merah - kalau besar belah dua
* 20 ulas bawang putih - buang kulit
* 10 cili merah dan  cili hijau - belah dua
* 30 biji cili kering#
* 2 buku kunyit hidup#
* 1" halia#
* 4 ulas bawang merah#
* 4 ulas bawang putih#
* 2 cawan minyak
* 2 sb bijan disangai
* 2 sb biji sawi
* 3 cawan cuka
* 1 cawan gula pasir
* 1 sb ajinomoto
* garam,

Cara-cara
1. basuh, buang kulit, potong semua bahan-bahan seperti carrot, halia, bawang putih, bawang merah , cili hijau, cili merah, ketepikan
2. giling, tumbuk halus atau blend bahan bertanda #
3. pijarkan minyak, tumis biji sawi, bahan tumbuk atau blend tadi bersama cuka, gula, garam dan ajinomoto, masak hingga harum, pecah minyak dan cili secukup masak, masukkan pula tomato sauce, kacau dan rasa dulu kalau kurang masam atau manis boleh ditambah, goreng seketika,
4. masukkan kesemua sayur-sayuran kecuali timun dan ubi sengkuang, goreng seketika atau sedikit layu, kemudian masukan pula timun dan ubi sengkuang tadi, goreng seketika, tutup api, hidangkan, taburkan sedikit bijian




Dendeng Daging (siap letak dalam tupperware)




Ok..Selamat Berbuka buat semua !!!





2 corat coret:

Deliah's Deli berkata...

trpikat dgn dendeng n dalca tu!!

nuwairani ismail berkata...

aiyakkk! acar tu nampak sedap! daging tetel pon! tak igt dah mcm mana rasa daging tetel. dah lama tak makan ni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...