Khamis, 26 Mei 2011

Gulai Kawah

Salam... dh petang, tp baru sempat nk update blog. Terima kasih pada yang sudi singgah !!!

Gulai Kawah memang lauk kegemaran kami sekeluarga, lebih2 lagi Along. Selalu tu beli jer... tapi kali ni nk cuba masak sendiri plak. Dah hasilnya.... tidak menghampakan. Sukses ! Sukses, cukup puas hati, puas hati.. Yahoooo !!! (skrip dalam citer Bujang Lapok...hehehe)


Kata Jebat, next time kalo buat kenduri, boleh masak lauk ni...hehehe.... hidang dengan nasi dagang pun ngam. Kiranya, respi ni boleh masuk list laaaa....

Bahan-bahan
-1kg daging hancur dibersihkan dan tos
-2 batang serai- dititik

Bahan A
-5 ulas bawang merah,
-4 ulas bawang putih,
-1 inci lengkuas,
-1 inci kunyit,
-1 inci halia
-5 tangkai cili kering,
-2 sudu besar ketumbar di goreng tanpa minyak dan ditumbuk halus,
-2 sudu kerisik,
-1 sudu budu (sukati nk letak ke idak)
-1 sudu besar gula merah (sapa suka manis, boleh lebihkan)

Bahan B
-1/2 kg santan
-garam
-gula
-air asam jawa

Cara-cara
1.Bahan A dikisar dan ditumis hingga wangi
2.Gaulkan bahan A bersama daging yang telah ditos.
3.Masukkan 1/3 daripada kesemua santan.
4.Masak sehingga daging empuk.
5.Tambah air jika perlu.
6. Apabila daging empuk, masukkan kerisik, garam dan gula, baki santan dan air asam jawa.
7. Masak sehingga mendidih.


Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...