Khamis, 4 November 2010

Kek Karamel

Hari ini merealisasikan kek karamel yang femes kat facebook tu. Sampai termimpi2 aku pasal kek ni..mmg teruja betul..Hari ni budak2 sekolah rendah sume cuti, kecuali Irfan, dia tadika Islam, so takde orang India..kena sekolah ler...

Along dh ada jaga adik, so boleh ler buat kek ni. Tapi ada jer yang mengganggu. Masa nk buat karamel ni, Jebat telefon ler.. si Along suruh buatkan susu Ryan laa..mcam2 lagi. Sampai aku terlupa nk gris loyang tu. Sib baik guna loyang baru, so takdelah melekat. Hampeh tolll laaa....


Terima kasih kepada Puan Munira Baharum kerana sudi berkongsi respi. Aku copy dr facebook untuk dikongsi bersama rakan2 lain. Korang kena cuba tawww...mmg marbeles.. patut ler tiap2 hari kengkawan kat fb tu buat kek ni..sedap rupanyer..

bahan2:
(A)
2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
*tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang)

(B) - Bhagian Atas
1/2 tin susu cair FN...(blh tmbah klu nk karamel tebal ckit)
70gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur...(klu tmbah susu cair kena tmbah gak kuning telur)

(C) - Lapisan Kek
140gm tepung gandum
70gm gula kastor
3 bj kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder (guna sudu KFC)
45ml minyak msk

(D)Merinque
6 bj putih telur
70gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar (guna sudu KFC)

Cara menbuatnya:
1. Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnye...
2. masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi.
3. pukul bahan (C)
4. pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang n bila kita angkat dia x jatuh...
5. campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..
6. bahgikan kpd beberapa bhgian n tak warna n paste klu nk..
7. masukkan kedlm loyang yg td..
8. Bakar cara double boiling - selama 1jam suhu 160-180C
9. Bila msk angkat n rest 10 minit br t'balik kan kek yg dibakar tadi...
10.Masukkan dlm peti sejuk 1jam n lepas 2 mkn sejuk2...sedap...tahan dlm peti ais 5 hari tau....2 pun klu x abih d'makan...



Ni percubaan pertama. Saja ler try test. Raya haji ni aku buat lagi. Tapi idak ler nk bagi kat mak mertua pong... saja untuk makan2 tetamu yang datang ke rumah... Kek ni besar, setakat anak beranak aku mmg tak abis makan. Jap lagi Mr Justin, Mr Ivan, abg Raja datang bertandang kat dapur ni, aku bagi ler kat diaorang  sikit..Cepat abis, senang ati aku...kahkahkah......

5 corat coret:

Mas berkata...

wahhhh kak, tengok jer dah tahu sedappp...

Watierman, rmanbkr berkata...

Salam Noorma..harus ku coba ini....tapi bila stok telur ayam pulak habis! ...KIV dululah...hehehe ayat menahan nafsu!

Cantik tertarik menarik!

Anna Qawina berkata...

kikikiiii...tadi kita komen kat Fb..rupe2nya kat sini...sedap kan..ni nak buat lag skali ni...sape tak try rugila...

zarina berkata...

rupa pun dah mabeles

cikmanggis berkata...

boleh cuba raya haji nanti ni:)nampak pun dah sedap

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...