Ahad, 9 November 2008

Mee Kari

Ni sepatutnya entri semalam..tp semalam busy bebeno, tak sempat nk bukak pc ni (Bz g jalan2 ler...)
Hari-hari makan nasi pun tak lalu jugak, so hari ni layan jer lah mee kari plak. Senang jer nk masak mee kari ni. Yang penting bahan kena cukup. Mesti ada kerang.



Bahan-bahan
> mee kuning-dicelur dulu
>ayam - dibersihkan dan direbus dahulu
>isi kerang
> bawang putih
>bawang merah
>halia
>serbuk kari ayam
>2 tangkai daun kari
>sedikit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, cengkih (4 sekawan)
>fish ball & fish cake
>bebola daging
>tau pok - dibelah 2
>Santan kelapa
>2 ketul kiub ayam dan
>sedikit garam dan perasa
>Sayur sawi, taugeh -dicelur sekejap
> daun sup/bawang, bawang goreng & telur rebus

Cara-cara
1.Ayam yang direbus tadi disiat-siat dan ketepikan
2.Tumis kayu manis, bunga lawang dan cengkih seketika kemudian masukkan bahan yg telah ditumbuk lumat yg telah dicampur dgn serbuk kari dan daun kari - tumis sehingga wangi
3.Masukkan air rebusan ayam dan kacau seketika.
4.Kemudian masukkan santan secukupnya dan biarkan mendidih dan masukkan garam & kiub ayam sambil tu dikacau selalu
5.Apabila sudah mendidih dan hampir masak, masukkan fish ball, fish cake dan tau pok tadi.Letalah garam dan serbuk perasa.Biarkan mendidih sekali lagi dan ditutup api
6.Celur sayur-sayur dan hidangkan bersama mee dan kuah.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...