Sabtu, 20 September 2008

Sambal ayam

Lauk ni paling senang nk masak, especially kalau malas.... tp hubby aku tak kisah, janji mesti ada sambal (pedas)


Bahan-bahan
>ayam-dipotong dan dibersihkan
>serbuk kunyit
>bawang merah*
>bawang putih*
>halia*
>air asam
>cili kering kisar
>garam dan serbuk perasa

Cara-cara
1.Ayam digaul dengan garam dan serbuk kunyit dan digoreng hingga garing
2.Tumbuk bahan-bahan bertanda * hingga lumat
3.Keluarkan sedikit lebihan minyak dalam kuali, dan tumis bahan yang ditumbuk hingga naik bau.
4.Masukkan cili kering kisar dan tumis hingga pecah minyak (cili masak)
5.Masukkan air asam jawa. Tambah serbuk perasa dan garam
6.Tunggu hingga kuah pekat sedikit dan barulah dimasukkan ayam goreng tadi.
7.Kacau rata dan bolehlah diangkat.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...