Selasa, 16 September 2008

Daging Salai Lemak Cili Padi

Resepi ni mak mertua aku yang ajar. Tapi lagi sedap kalau guna buah bacang muda...fuh, terangkat.... kat sini aku guna ubi kentang jer.. apapun, layannnnnnn

Bahan-bahan
>daging-dilumur dengan garam dan serbuk kunyit dan disalai
>cili padi*
>kunyit hidup*
>garam*
>kentang
>santan

Cara-cara
1.Bahan-bahan bertanda * ditumbuk lumat (petua-masa menumbuk masukkan garam bersama, untuk elak kuah pecah lemak masa memasak)
2.Masukkan santan dalam periuk bersama bahan-bahan ditumbuk, ubi kentang, dan daging salai. Masak hingga mendidih.
3.Tambah garam secukup rasa
4.Kacau hingga sebati, dan bolehlah dihidangkan
(*ni resepi orang negeri sembilan, memang tak guna bawang, tapi kalau korang nk letak pun boleh, tak kena tangkap polis pun)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...